Ja, een cv ja! Nou moet je niet denken aan dat A4’tje dat je maakte in het laatste jaar van je opleiding ter voorbereiding op het ‘werkende leven’. Het cv heeft een wat stoffig imago, desalniettemin wordt het in de meeste gevallen wel gewaardeerd. Dus gooi je oude cv in de virtuele prullenbak, want dit gaat een stap verder. Met wat hulp van ons maak jij een cv dat eruit springt, waarmee je opvalt en waardoor mensen jou beter leren kennen.

Lay-out
De basis van een goed cv is een goede en overzichtelijke lay-out, bijvoorbeeld als je op marketingfuncties solliciteert, kan de doorslag geven. Beperk een cv altijd tot maximaal twee A4tjes!

Wil je wat inspiratie opdoen? Bekijk dan het voorbeeld cv.

Persoonlijke introductie
Een cv mag tegenwoordig best wat losser en persoonlijker zijn. Een goede business casual foto helpt namelijk enorm. Zo krijgt de ander een idee wie hij of zij voor zich heeft. Heb je een leuke – en representatieve – vakantiefoto? Geen probleem! Als opening kun je een korte introductie schrijven met daarin jouw competenties en eigenschappen omschreven. In plaats van zo’n introductie kun je er ook voor kiezen om jouw competenties en eigenschappen kort op te sommen. Blijf jezelf als het gaat om taalgebruik en probeer niet te zakelijk te klinken.

Werkervaring
Heb je veel werkervaring? Probeer dan voor elke sollicitatie een cv op maat te maken en wijd alleen uit over de relevante werkervaring. Kijk naar het bedrijf en de functie van de desbetreffende vacature en bepaal op basis hiervan welke werkervaring relevant is om te benoemen. Benoem bij elke werkervaring de naam van de werkgever, de periode dat je daar werkte en de naam van jouw functie. Beschrijf daarnaast kort en duidelijk de taken die bij jouw functie hoorden.

Let op!

Soms zien we nog wel eens dat mensen hun werkervaring beginnen met de eerste baan die ze hebben gehad, maar begin de opsomming altijd met de laatste baan die je hebt gehad. Heb je tijdens je studie veel verschillende bijbanen gehad? Benoem dan niet elke losse werkgever, maar zet bijvoorbeeld neer ‘meerdere commerciële bijbanen van 2012-2016.’ Benoem dus alleen wat relevant kan zijn voor de sollicitatie.

Hobby’s en interesses: ja of nee?
In de rechter kolom kun je onder de werkervaring eventueel hobby’s en interesses noemen, maar dit hoeft niet. Heb je veel werkervaring, dan is dit voor de werkgever interessanter dan hobby’s en interesses. Ben je nog junior en heb je weinig werkervaring, dan is het wellicht wel goed om dit toe te voegen. Zo krijgt de werkgever een beter beeld van jou.

Creatief cv
Wil je iets anders doen, dan alleen een simpele Word-pagina? Probeer dan eens te experimenteren met iconen en logo’s. Je kunt bijvoorbeeld bij je telefoonnummer een icoon van een telefoon zetten en bij het e-mailadres een envelop. Daarnaast kun je bij de bedrijven waar je hebt gewerkt, naast de naam van het bedrijf, ook het logo plaatsen. Wil je echt all out gaan? Experimenteer dan eens met video in plaats van een papieren cv. Dat kan heel effectief zijn!

Download hier ons voorbeeld CV

Deel deze blog