Handjes geschud, een rondleiding gehad van een collega die jou graag alles laat zien: favoriete plekjes, waar om 12.00 uur geluncht wordt, hoe je het kopieerapparaat aan de praat kunt krijgen en als eindhalte jouw plekje. Daar zit je dan achter je bureau, met je handen klaar op je toetsenbord en een collega aan de andere kant van het bureau die zich alvast voorbereid op jouw vele vragen… Het is zover, de eerste week kan beginnen!

Kijk maar eens goed om je heen, dit is jouw nieuwe werkplek! Je wilt natuurlijk alles zo snel mogelijk leren, aardig gevonden worden en op je plek zitten. Hoe doe je dat? En wat moet je wel doen en wat juist niet? Eerlijk, er is geen handleiding voor en dat zou ook niet kunnen, aangezien iedereen anders is. Toch willen we wat adviezen geven die voor wat houvast kunnen zorgen in die eerste spannende week.

1) Informatiemanagement. Er komt een enorme golf aan informatie jouw kant op, dus bereid je voor op die onderdompeling. Met een soepel inwerktraject kun je dit behapbaar maken. Bespreek daarom tijdens de laatste gespreksronde hoe dat inwerktraject gaat verlopen en wie jou wegwijs gaat maken.

2) Stel je een beetje bescheiden op. Je kunt namelijk maar één eerste indruk maken. Blaas daarom niet meteen te hoog van de toren. Denk niet ‘dit gaan we eens even anders doen’. Houd het klein en simpel, stap voor stap. Laat aan de andere kant wel zien wie je bent, en wees niet te afwachtend als het bij jouw taak past om overwicht te hebben.

3) Wees jezelf. Zie deze week voor het opbouwen van nieuwe relaties. Ga niet overdreven leuk, grappig of slim doen. Taart meenemen kan natuurlijk wel, dat is altijd goed!

4) Praten, praten en praten. Vang meteen een nieuwe collega die jou mee wil nemen op een voorstelrondje en probeer met zo veel mogelijk mensen kennis te maken. Plan ook afspraken in met collega’s op verschillende afdelingen.

5) Gespreksonderwerpen. Denk aan tip #3, wees in ieder geval lekker jezelf en praat over dingen die jou interesseren, zo leren je collega’s jou ook wat beter kennen. Wel één stelregel! Vermijd hoe dan ook het onderwerp negatieve ervaringen bij vorige werkgevers.

6) Collega’s. Wees oprecht geïnteresseerd in je nieuwe collega’s. Stel veel vragen en houd het professioneel. Vraag bijvoorbeeld naar de rol binnen het team en hoe diegene daar terecht is gekomen. Hup, werken aan die band!

7) Lunch. Neem je braaf zelf een broodtrommeltje mee naar de kantine of ga je ’s middags gezamenlijk ergens lunchen? Kijk gewoon even wat er gebeurt tijdens de lunch. Ga mee naar de kantine als iedereen dat doet en blijf niet alleen achter bij je bureau.

8) Rotklusjes. Kun je ook nee zeggen? Dit is een lastige, maar zeg in ieder geval niet meteen nee. Behalve als je de WC’s moet boenen en dit niet in je functieomschrijving staat. Heb voor jezelf duidelijk wat de functie inhoudt, denk logisch na en ga vervolgens eerst het gesprek aan en breng het tactisch als je het niet wilt doen. De meesten zullen geen nee zeggen, daarentegen kan het ook goed zijn vanaf het begin je grenzen aan te geven – maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

9) Slapen. Je moet alles opnieuw leren: bedrijfsprocessen, vergaderingen, collega’s, contactvormen en ga zo maar door. Ontzettend vermoeiend. Let er dus op dat je genoeg slaap krijgt en af en toe even rust neemt.

10) Kleding. Ga niet te casual gekleed. Doe dat pas als je weet of en zo ja, wanneer het geschikt is. Trek vooral niet te uitdagende setjes aan…

11) VrijMiBo. Is het de eerste borrel? Daar moet je bij zijn! Let wel op dat je niet laveloos bij de bar staat en laat je ook niet meeslepen om veel te drinken. Houd je een beetje in – ook al zou je best wat borrels lusten na zo’n eerste werkweek. Bewaar die trek voor thuis.

12) Roken. Wil je echt snel vrienden maken, dan is roken de oplossing. De beste deals worden gesloten tijdens het roken van een sigaret. Nee hoor, geintje!

Deel deze blog