Online solliciteren: zo doe je dat!

Met de komst van corona werd het ineens de normaalste zaak van de wereld: online solliciteren. Juichen wij toe natuurlijk, want zo kunnen bedrijven en kandidaten toch met elkaar in contact komen! En ontstaan er, ook in deze moeilijke tijden, mooie nieuwe samenwerkingen.

Inmiddels zijn de coronamaatregelen al weer iets versoepeld en zijn gesprekken op locatie in veel gevallen weer mogelijk. Gelukkig, want dat is wat ons betreft nog altijd de ideale situatie. Als kandidaat zie jij direct jouw toekomstige werkplek en laten we eerlijk zijn: face-to-face is gewoon prettiger. Maar we zijn er nog niet! De kans dat jij toch een online sollicitatieproces in moet is in deze tijd nog altijd groot. Tijd voor een paar praktische tips!

Online solliciteren: tips voor werkgevers

#1 Breken dat ijs!
Besef je dat een kandidaat misschien nog wel nerveuzer is nu de sollicitatie online plaatsvindt. Start met een persoonlijke vraag, een luchtige opmerking of een grap (hoe flauwer de grap, hoe sneller dat ijs breekt). Of vraag gewoon direct of de kandidaat nerveus is. Zo weet hij of zij dat jullie hier als bedrijf bij stilstaan.

#2 Rolverdeling is ‘key’
Zijn er meerdere mensen betrokken bij het gesprek? Zorg dan dat je van tevoren een goede rolverdeling maakt, zodat je elkaar tijdens het gesprek niet steeds in de rede valt. Dit creëert onrust en getuigt niet echt van professionaliteit.

#3 Eén beeld zegt meer dan duizend woorden
Stuur de kandidaat vooraf (of tijdens het gesprek) een aantal foto’s van jullie werkomgeving. Zo krijgt hij of zij toch een indruk van de sfeer.

#4 Voordeel van de twijfel
Houd er rekening mee dat online solliciteren voor de kandidaat waarschijnlijk nieuw is. Wees dus wat milder in je oordeel en geef hem of haar het voordeel van de twijfel. Het kan zomaar zijn dat iemand weinig tot geen ervaring heeft met dit soort online activiteiten. Maar hij of zij doet het toch maar. Chapeau!

#5 Plan een koffiedate met het team
Gaat de kandidaat door naar een vervolggesprek? Of heb je de juiste match gevonden? Plan dan een online koffiemomentje in met het team. De virtuele versie van het oer-Hollandse voorstelrondje.

Online solliciteren: tips voor kandidaten

#1 De techniek staat voor niets
Test jouw apparatuur en probeer het gekozen programma (Skype, Zoom, Google Hangouts) voorafgaand aan de sollicitatie uit! Zeker als online meetings voor jou nieuw zijn. Zorg voor het juiste licht en regel de instellingen van jouw camera. Staat je microfoon aan? Gaat er tijdens het gesprek toch iets mis? Geen paniek! Los het op met een luchtige opmerking of stel voor het gesprek telefonisch voort te zetten.

#2 Kies een geschikte outfit
Dag ‘o zo comfortabel’ huispak! It’s time to dress up. Joggingbroek de wasmand in, sollicitatiewaardige kleding uit de kast. Het is heel simpel: trek aan wat je normaal ook zou aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Zelfs al ziet jouw potentiële nieuwe werkgever er weinig van, een goede outfit zorgt ook voor een stukje zelfvertrouwen. En dat zie je, ook op een computerscherm, terug.

#3 Positie voor de camera
Let op hoe jij in beeld verschijnt. Kijk echt in de camera en zorg dat (in ieder geval) jouw hele gezicht in beeld is. Beetje apart als jouw potentiële toekomstige werkgever het gehele gesprek in jouw neusgaten zit te kijken.
Dat gezegd hebbende: vergeet niet dat je in beeld bent! Rare gewoonten zijn fullscreen in beeld. Just so you know.

#4 Kies voor een rustige en nette plek
Spreekt een beetje voor zich, maar zorg dat je niet gestoord wordt. Een jengelend kind aan je been of een kat op je toetsenbord leidt nogal af van het gesprek. Niet echt professioneel ook. Zorg ook dat die drie gevulde wasmanden, halflege fles Bacardi en stapel administratie uit beeld zijn. Zo komt niet alleen jouw huis, maar ook jij opgeruimd over.

#5 Denk na over je achtergrond
Leuk dat je afgelopen vrijdag een melige online vrijmibo met vrienden had. Die ietwat gewaagde achtergrond, waarop jij feestend te zien bent, was toen vast een gangmaker. Maar of die potentiële nieuwe werkgever dat ook zo ziet? Kies dus voor een geschikte achtergrond. Ga voor een effen achtergrond of vervaag jouw achtergrond (mogelijk in Skype en Zoom bijvoorbeeld).
Check ook nog even je profielfoto. Kan deze door de beugel?

Doe maar niet!

Deel deze blog