
Weet jij hoe je een eerste sollicitatiegesprek aanpakt?
Goede inhoudelijke voorbereiding op een eerste sollicitatiegesprek is essentieel. Hiermee vermijd je vervelende verrassingen en maak je een goede eerste indruk. Zorg dat je helder voor ogen hebt wat je te weten wilt komen tijdens het gesprek, zodat je het gevoel hebt dat je het gesprek een beetje kunt sturen. Een goede voorbereiding scheelt de helft, ook in zenuwen!
1. IJsbreker
Probeer meteen aan het begin van het gesprek het ijs te breken. Het klinkt cliché maar als je dit lukt en je doet het goed, dan ben je automatisch meer op je gemak. Je kunt het op verschillende manieren aanpakken. Stel je geïnteresseerd op en geef bijvoorbeeld een gemeend compliment over de kantoorruimte. Daarnaast kun je ook persoonlijke vragen stellen aan de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Vragen zoals:
· Goh vertel eens, hoe ben jij hier terecht gekomen?
· Wat vind jij nou het meest interessant binnen jouw functie?
· Wat is jouw grootste uitdaging?
Door dit soort complimenten te maken en vragen te stellen creëer je een ontspannen sfeer en misschien kom je zelfs al achter handige informatie!
2. Stel vragen
Om een goed beeld te krijgen van de organisatie waar je mogelijk gaat werken moet je vragen stellen. Wees niet bang om teveel te vragen. De volgende vragen kun je bijvoorbeeld goed tijdens het eerste gesprek stellen:
· Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
· Hoe ziet het inwerktraject eruit?
· Wie is de grootste klant of opdrachtgever?
· Welke ambities heeft het bedrijf?
· Hoe wordt er samengewerkt binnen en buiten het bedrijf?
· Waar zijn de targets en KPI’s van de betreffende functie op gebaseerd?
3. Maak aantekeningen
Zet de vragen vooraf op een rij en schrijf ze op in een notitieblok (vergeet deze niet mee te nemen naar het gesprek!). In onze vorige blog gaven we al aan dat je voor deze vragen research kunt doen op LinkedIn naar het bedrijf en naar de persoon met wie je het gesprek hebt. Zorg dat je ook tijdens het gesprek regelmatig aantekeningen maakt van de antwoorden die je krijgt. Dit kan echt het verschil maken en je kunt na het gesprek je aantekeningen nog even rustig nalezen.
4. Eerlijk zijn
Ben je ontzettend zenuwachtig? Wees eerlijk en benoem dit dan gewoon tijdens het gesprek. Dit kan, net als de vragen in het vorige punt, het ijs breken. Het eerlijk zeggen hoe je je voelt lucht misschien wat op. Hetzelfde geldt voor als je iets niet helemaal begrijpt tijdens het gesprek. Wees niet bang om het dan te vragen. Zorg alleen wel dat je goed oplet als iemand iets vertelt of uitlegt en noteer het ook in je notitieblok! Zo voorkom je dat je iets vraagt wat net al verteld is.
5. Wees persoonlijk
Krijg je de vraag om iets over jezelf te vertellen, grijp dat moment dan aan om even af te wijken van ambities en loopbaan en vertel iets over jezelf als persoon. Wat doe je bijvoorbeeld graag in je vrije tijd? Wat zijn je hobby’s? Sport je, reis je graag? Dit soort dingen zou je ook terug kunnen vragen aan je gesprekspartner, maar dat moet je een beetje aanvoelen. Heb je een autoritair persoon tegenover je zitten, dan zal hij of zij dit misschien niet op prijs stellen.
6. Juiste afsluiting
De afsluiting van het gesprek. Heb je een leuk gesprek gehad? Zeg dit dan ook. Vergeet niet te vragen hoe het vervolg eruit ziet. Op welke termijn kun je verwachten weer iets van ze te horen? Als je een tweede gesprek zou willen, dan kun je zeggen dat je hoopt diegene een volgende keer weer te zien.
7. Dresscode
Kleding is altijd een lastig punt. Gaat een stropdas in dit geval net een stap te ver en kan een strikje dan weer wel ‘fashionable’ zijn? Hier springt een recruiter graag te hulp! Wij kennen het bedrijf en kunnen tips geven over de dresscode. Ga je niet via een recruiter op gesprek, doe dan wat onderzoek over de bedrijfscultuur via de website en social media en probeer op basis daarvan jouw kledingkeuze te bepalen!
Heb je alle punten uit deze blog aandachtig gelezen, dan kan het niet anders dan dat je optimaal voorbereid bij je sollicitatiegesprek verschijnt. Veel succes