
Arbeidsvoorwaarden onderhandeling, het is niet alleen een hele mond vol, maar het kan ook aardig op de zenuwen werken… Je bent namelijk binnen, je hebt de baan, maar dan die onderhandelingen. Wat kun je verwachten, wie zit er straks tegenover je, welke houding neem je aan en hoe weet je of je een goede deal krijgt aangeboden? Maak je niet druk, Pacq sleept je er doorheen! Dus lees vooral verder…
Salaris
Voor de sceptici onder ons die zich afvragen; is een voorbereiding echt nodig? Het antwoord is: Ja! Op de eerste plek helpt een voorbereiding om je wat zekerder te voelen. Het allerbelangrijkste wat je voor jezelf duidelijk moet hebben is: ‘wat wil ik minimaal gaan verdienen?’ Dus Pacq toptip #1: Weet wat jij wilt verdienen! Door dit bedrag ook echt als ondergrens aan te houden, kun je voorkomen dat het enthousiasme en de spanning het overnemen en jij te snel hapt. Ga eens naar de website www.glassdoor.nl en kijk onder het kopje ‘salarissen’ om een indicatie te krijgen van wat een redelijk salaris zou zijn om te vragen.
Tegenbod
Laat je dus niet opjagen door een aanbod, een tegenbod is heel gebruikelijk. Dat brengt ons meteen bij Pacq toptip #2: Neem even de tijd om na te denken! Wees nu niet bang dat je de baan direct op je buik kunt schrijven, want je kunt prima zo’n 48 uur de tijd nemen voordat je besluit akkoord te gaan of niet.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Stel, je krijgt een aanbod en het bedrag is te laag, dat kan gebeuren. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Misschien kun je nog wat andere afspraken maken… Pacq toptip #3: Bedenk wat je nog meer wilt naast het salaris! Er valt natuurlijk over veel meer te onderhandelen dan alleen dat maandelijkse bedrag op je rekening. Een dag minder werken, zijn er doorgroeimogelijkheden, is er een bonusregeling, 13e maand, leaseauto, telefoon van de zaak, onkostenvergoeding en het aantal vakantiedagen. Heb dit helder voor jezelf en weet waarmee je verder akkoord gaat als je het contract tekent.
Te veeleisend
Pacq toptip #4: Niet pietlutten. Hiermee maak je het alleen maar lastig voor jezelf en de werkgever. Elk detail bespreken is zeker niet nodig, wees dus niet te veeleisend! Dan komt nu de moeilijkste, Pacq toptip #5: Zoek de gulden middenweg. Laat zien dat je de baan graag wilt, dan onderhandel je vanuit een sterke positie. Let alleen wel op dat dit geen valkuil wordt! Vind je het openingsbod wat laag, laat je dan niet misleiden en doe een tegenbod. Jij hoeft als kandidaat niet bang te zijn voor onderhandelen, dat hoort er nu eenmaal bij en dat weten ze aan de andere kant van de tafel ook!
Liever niet zelf onderhandelen? Dan speciaal voor jou Pacq toptip #6: Laat ons voor je onderhandelen!