Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Alle aandacht erbij, want een goed eerste gesprek is essentieel. Sollicitatiegesprekken zijn spannend. Punt. Misschien krijg je al buikpijn of klamme handen bij het idee. Wij kunnen je niet beloven dat dit niet gebeurt na het lezen van onze blog. Wat wij je dan wel kunnen bieden. Lees de blog goed door, dan weet je wat je te wachten staat en ben je net iets zelfverzekerder! Volgende keer gaan we dieper in op voorbereiden en wat je moet doen tijdens het gesprek.

Eerste indruk: Dit is heel belangrijk, want hier draait het gesprek in eerste instantie allemaal om. Jij wilt en moet een goede eerste indruk achterlaten. Daarnaast wil je net zo graag een goede eerste indruk krijgen van de toekomstige werkgever. Dat is misschien net zo belangrijk, want dit wordt wel de omgeving waar jij straks 40 uur in de week bent.

Naast de eerste indruk staat er nog iets centraal bij een eerste gesprek: De welbekende ‘klik’. We krijgen wel een beetje de kriebels van dit woord, maar het dekt de lading. De klik is kritiek, zonder wordt het een lastig verhaal. Of er een klik is tijdens het gesprek, dat heb je niet altijd in de hand. Hier kan een recruiter wel een rol in spelen. Wij kennen klant en kandidaat en willen er voor zorgen dat het een goede match is.

Wat wil die opdrachtgever allemaal van jou weten, oftewel wat kun je verwachten? Dat kan enorm verschillen. De een gaat namelijk heel informeel het gesprek aan, dan draait het om die klik. Een ander begint met een verhoor en verwacht dat je veel over jezelf vertelt. Opleiding, motivatie, wat je tot nu toe hebt geleerd en jouw ambities. Let er wel op dat je tijdens het gesprek positief blijft, ook als het niet klikt tijdens het gesprek. Wees bijvoorbeeld niet negatief over vorige of huidige werkgevers, probeer politiek correct te blijven en begin niet als eerst over salaris. Als de werkgever er over begint of er om vraagt, dan kun je het onderwerp natuurlijk bespreken, wees hierin wel eerlijk.

Doe research naar degene met wie je het gesprek gaat hebben. Wees niet bang voor de melding die ze dan ontvangen van LinkedIn, het is alleen maar een goed teken dat je onderzoek doet. Kijk even naar opleidingen, werkgevers en bijdragen die recent zijn gedeeld, zo leer je iemand al een beetje kennen en kun je gericht vragen stellen als je het ijs probeert te breken. Kijk ook meteen even naar de laatste nieuwsberichten over het bedrijf zelf, lees de berichten op de social media kanalen, bekijk nog eens goed de vacature en ga grondig door de teksten op de website.

Dit helpt je ook bij de verdere voorbereiding, als je vragen gaat bedenken die je kunt stellen tijdens het gesprek. Hoe is de product of dienst in deze vorm ontstaan? Welke ambities heeft het bedrijf? Hoe zou je de cultuur binnen het bedrijf omschrijven? Maar daarover volgende keer meer!